Skip to content

Rijksakademie van beeldende kunsten | zakelijk leider

Amsterdam, Noord-Holland, Nederland€ 4.456 - € 6.427 per maandManagement

Over de organisatie en deze functie


De Rijksakademie van beeldende kunsten is per direct op zoek naar een

zakelijk leider (0,8 – 1 fte)

Iemand met grote financiële expertise en organisatietalent die ons team versterkt en operationeel helpt groeien en ontwikkelen.Over onze organisatie

De Rijksakademie van beeldende kunsten investeert al meer dan 150 jaar in artistieke ontwikkeling. Ons internationale residency-programma biedt een multidisciplinaire groep van 50 kunstenaars twee jaar tijd, ruimte en middelen om eigen werk te ontwikkelen en nieuwe gebieden te verkennen, binnen en buiten het kunstveld. Kunstenaars worden ondersteund met een studio en een stipendium en hebben toegang tot technische werkplaatsen en specialisten, dialoog met vooraanstaande kunstprofessionals (advisors), een uitgebreide bibliotheek en een historische collectie. De diversiteit van het programma creëert een unieke omgeving voor uitwisseling van kunst, kennis en denken en draagt daarmee bij aan de blijvende en zichtbare aanwezigheid van internationale creatieve professionals in Amsterdam.


Ruim een kwart van de activiteiten van de Rijksakademie wordt mogelijk gemaakt met particuliere donaties uit binnen- en buitenland via Stichting Trustfonds. Samen bestaat het team uit meer dan 30 vaste medewerkers en verschillende freelancers. En dat alles gehuisvest in een karakteristiek monumentaal pand. Onze organisatie wordt gesteund door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en door diverse stichtingen, subsidiegevers en particulieren.


De afgelopen jaren zijn onze ambities uitgebreid met nieuwe programma- en ontwikkelingsactiviteiten. In combinatie met de verduurzaming van ons monumentale pand vraagt dat om een sterke administratieve en operationele infrastructuur. We maken ons bovendien op voor een nieuwe beleidsperiode (2025-2028). Om deze nieuwe plannen succesvol uit te voeren willen wij invulling geven aan een nieuwe strategische rol, die van zakelijk leider. Deze rol is gericht op een gezonde financiële administratie en planning – maar ook op het verder ontwikkelen van de bedrijfsvoering en bijbehorende afdelingen zoals HR en ICT.


Over jou

Over deze functie

Werken voor de Rijksakademie betekent onderdeel zijn van een toonaangevende, internationale en zeer diverse gemeenschap van collega’s en kunstenaars. Het is een dynamische en uitdagende plek in de voormalige Kavallerie-kazerne aan de Sarphatistraat in Amsterdam. Als zakelijk leider bij de Rijksakademie krijg je de kans om een sleutelrol te spelen in het realiseren van een succesvolle en duurzame toekomst voor de organisatie. Je rapporteert aan de algemeen directeur, werkt samen met het directie en managementteam en geeft leiding aan de afdelingen Finance, HR, Facilities en ICT.


Deze positie komt voor uit die van financieel manager, maar draagt een grotere verantwoordelijkheid en vraagt om strategie en leiderschap. Hoewel bedrijfsvoering je eerste prioriteit heeft werk je namelijk samen met je collega’s ook aan de strategische richting van de organisatie en draag je bij aan verdere groei en ontwikkeling. Je werkt binnen de kaders die zijn gesteld door de directeur en bent lid van het managementteam. Jouw takenpakket omvat onder andere het:


Financiën

 • Bewaken, beoordelen en rapporteren van de financiële prestaties van de Rijksakademie en het Trustfonds.
 • Opstellen van meerjarige, jaarlijkse, werk- en liquiditeitsbegrotingen en investeringsanalyses.
 • Uitvoeren van maandelijkse, kwartaal- en jaarafsluitingen, cashflowplanning, forecasting tot aan de voorbereiding van financiële verantwoording voor de Raad van Toezicht, de accountant en de overheid (subsidies).
 • Rapporteren (aan de auditcommissie) van de Raad van Toezicht en het managementteam voorzien van financiële managementinformatie en kwartaalupdates.

Management

 • Helpen ontwikkelen van een strategische en toekomstbestendige organisatie in nauwe samenwerking met de directie.
 • Initiëren van verbeterde procedures en processen, met speciale aandacht voor je eigen afdelingen maar altijd gericht op het sterker maken van onze organisatie als geheel.

Strategie

 • Adviseren van onze directeur over financiën, meerjarenplanning en risicoanalyse, en -samen met het Hoofd Bedrijfsvoering- ook over facilitaire strategieën en meerjaren onderhoudsplan.
 • Ontwikkelen van heldere financieel kaders en identificeren van kansen en ontwikkelingen die bijdragen aan een verstandig beleid.

HR en ICT

In samenspraak met onze directeur en andere stakeholders:

 • Technisch aansturen van onze HR Officer en -op operationeel niveau- bepalen van de strategische richting van de organisatie.
 • Begeleiden van het opvolgingsproces voor de huidige Hoofd Bedrijfsvoering en het overzien van eventuele andere teamversterkingen op korte termijn.
 • Overzien van de belangrijkste ontwikkelingen op het vlak van digitalisering en processen verbeteren en versnellen; in overleg met ons Hoofd Bedrijfsvoering en IT-specialist.


Wie zoeken wij?

Deze vacature vraagt om iemand met een grote financiële expertise, maar ook een goed gevoel voor leiderschap en organisatie. Het is een rol met grote verantwoordelijkheid voor mens en budget. We zoeken daarom een betrouwbare zakelijk leider die hands-on en toekomstgericht is en bijdraagt aan de verdere professionalisering van onze organisatie als geheel.


Persoonlijke kwaliteiten:

 • Je bent een positief-kritische denker en weet tegelijkertijd van aanpakken;
 • Je bent ondernemend, besluitvaardig en resultaatgericht;
 • Je houdt overzicht en hebt oog voor efficiëntie en vernieuwing;
 • Je hebt een verbindende aanpak en kunt heel goed met mensen om gaan -op alle niveaus;
 • Je werkt zorgvuldig, hebt aandacht voor details.

Kennis, ervaring en vaardigheden:

 • Je hebt brede multidisciplinaire kennis en ervaring in financiën, operaties en HR -bij voorkeur in de non-profitsector;
 • Je hebt organisatorische en leiderschapsvaardigheden;
 • Je hebt een goed gevoel voor governance, mens en organisatie;
 • Je spreekt en schrijft uitstekend Nederlands én Engels;
 • Affiniteit en ervaring in de culturele sector zijn een groot voordeel, maar niet vereist.


Wat hebben wij je te bieden?

Een inspirerende werkomgeving in een internationaal gerenommeerde organisatie waarbij jij invulling geeft aan een hele nieuwe rol als lid van het managementteam en sparringpartner van directeur.

Onze cultuur is informeel, ambitieus en geeft ruimte voor jouw eigen professionele ideeën en voorkeuren. We zoeken iemand die deze rol voor minimaal 32 uur per week succesvol kan invullen. In eerste instantie bieden wij een arbeidscontract voor 12 maanden, met vooruitzicht op een vaste aanstelling. Het bruto voltijd maandsalaris ligt in schaal 13; dat wil zeggen minimaal 4.456 euro en maximaal 6.427 euro per maand. Daarbij mag je ook rekenen op een goede pensioenregeling, een eindejaarsuitkering (3,4%) en vakantietoeslag (8%). De Rijksakademie is aangesloten bij de Museum CAO en biedt de daarbij behorende arbeidsvoorwaarden. Klik hier voor de laatste Museum CAO.


Bij de Rijksakademie vinden we gelijkwaardigheid belangrijk en streven we naar een divers team met mensen met uiteenlopende achtergrond, opleiding, afkomst en geaardheid. We kiezen daarom ook graag voor een kandidaat die de meerstemmigheid binnen ons team versterkt. Wil je meer over ons lezen? Ga dan naar onze website: rijksakademie.nl


Solliciteren?

Ben je enthousiast over deze vacature en herken je jezelf in wie wij zoeken? Dan nodigen we je van harte uit om te solliciteren. De headhunters en recruiters van DDJ& begeleiden deze procedure en zijn ook verantwoordelijk voor de eerste screening. Wij streven met hen naar een zo eerlijk mogelijke beoordeling en gelijke kansen voor iedereen. Dat is ook de reden dat we kandidaten geen motivatiebrief vragen te schrijven, maar in plaats daarvan enkele praktijkvragen voorleggen. Een assessment kan onderdeel uitmaken van de procedure.


Klik op de sollicitatiebutton, upload je CV en je antwoorden op de vragen vóór maandag 12 juni 2023. We zijn benieuwd naar je ideeën en aanpak. Mocht je worden uitgenodigd voor een kennismaking met de sollicitatiecommissie, noteer dan alvast deze momenten voor de twee interviewrondes: dinsdag 20 juni en 27 juni 2023. We hopen spoedig daarna onze nieuwe collega te mogen begroeten.